Dlaždice, které zdobí podlahu naší kuchyně, musí být nejen estetické, ale také by měly mít užitné vlastnosti, být odolné proti mechanickému poškození (včetně oděru), stejně jako proti nečistotám a čisticím prostředkům, které denně používáme. Podívejme se, co nám výrobci nabízejí v oblasti kuchyňských podlahových dlaždic.
Pokud se zabýváme tématem podlahových dlaždic, ať už jde o dlaždice do kuchyně, o kterých je řeč, koupelny nebo obývacího pokoje, musíme zdůraznit, že velmi důležitá je jejich tvrdost. Proč? Z jednoduchého důvodu. Tvrdá dlaždice je odolnější proti mechanickému poškození, poškrábání a oděru. Do kuchyně bychom měli vybírat dlaždice o tvrdosti od šesti do osmi na Mohsově stupnici. Nebudeme pak s neklidem sledovat každou nově vzniklou rýhu, protože naše podlaha bude odolnější proti poškození, které vzniká například pádem těžkého hrnce, talíře nebo příboru, což se v kuchyni přece jen stává. Pokud jde o tvrdost, nelze si nevšimnout i stupně otěru. Pořiďme si podlahové dlaždice s III. třídou otěru a budeme mít jistotu, že naše podlaha, i v místech vystavených většímu opotřebení, tj. v oblasti pracovního trojúhelníku, jehož ramena spojují lednici, dřez a pracovní desku, a v okolí stolu, si zachová stejné vlastnosti a jednotnou barvu.
Pokud máme rádi čistotu a nemáme čas na dlouhé hodiny úklidu, vyhýbejme se dlaždicím s výraznými póry a prohlubněmi. V opačném případě bude naše podlaha náchylnější k nečistotám a vstřebávání tuku. Nedoporučujeme používat na podlahu glazuru a terakotu, doporučujeme naopak gres, který se vyznačuje vysokou tvrdostí a nízkou nasákavostí. Technické parametry nejsou jediným kritériem, které má vliv na udržení čistoty v naší kuchyni. Stejně důležitá je barva dlaždic. Stojí za to si uvědomit, že na světlých dlaždicích jsou nečistoty rozhodně méně viditelné než na tmavých dlaždicích, na kterých je vidět každá prachová částečka.
Na trhu je v současné době velmi velký výběr podlahových dlaždic, které se liší formátem, strukturou nebo barvou. Opravdu máme z čeho vybírat, stačí vědět, jakého konečného efektu chceme dosáhnout. Pamatujme na to, že v malých kuchyních se dobře uplatní světlé podlahové dlaždice o větších rozměrech, protože opticky zvětší místnost. Nepřehánějme to s designem, pokud chceme oživit jednolitý prostor, jednobarevné dlaždice ozdobme dekorem v podobě pásku mozaiky, který odděluje například jídelní zónu a zónu vaření a pečení.
Získejte exkluzivní přístup! inspirace, trendy,
nové produkty, exkluzivní nabídky
a mnohem více přímo na váš e-mail!